Huidveroudering door de zon
Het ziet er zo fantastisch uit, vooral ‘s zomers; een licht zongebruinde huid met een subtiele glans. Maar hoe fraai ook, je huid is al beschadigd als je dat kleurtje ziet. De reden? De zon droogt je huid uit. Ook al smeer je je de hele dag door in, de zon wint altijd. Hoe? Dit komt door de UVA- en UVB straling. Beide hebben hun eigen invloed op je huid.
UVA
UVA-straling heeft bijna geen invloed op het bruin worden van je huid.UVA gaat namelijk letterlijk verder dan het huidoppervlak. Ze dringt diep in de huid door en beschadigt je collageen- en elastine vezels, waardoor het ‘ kussenlaagje’ dat veerkracht en elasticiteit aan je huid geeft dunner en onregelmatiger wordt. Aande buitenkant is dat onder andere te zien in de vorm van rimpels. Maar UVA gaat nog verder; ze beschadigt zelfs je DNA. Elke keer als je in de zon zit, ligt of loopt, raakt dat DNA verder beschadigd. In combinatie met het dunner wordende steunlaagje van je huid, zal je huid steeds sneller tekenen van huidveroudering vertonen; rimpels, bruine vlekjes en vlekken, veel fijne lijntjes, uitdroging en verlies van die mooie subtiele glans die zo kenmerkend voor een gezonde huid is.
Niet veilig voor UVA achter glas
Mensen denken vaak veilig te zijn voor UV straling als z binnen zitten, maar dat klopt niet helemaal. UVA gaat namelijk dwars door glas heen. Dus werk je in een gebouw aan de raamkant, zorg dan vooral voor bescherming door zonnewering en dergelijke, en gebruik alsnog een sunblock. Een voorbeeld van hoe UVA door glas heen komt, is je linkerhand. dat is namelijk de hand die zich bij het autorijden aan de kant van het raam bevindt. Naarmate je ouder wordt, zie je op je linkerhand veel meer vlekjes ontstaan dan op je rechterhand. Overigens gaat UVA ook door kleding heen. Kleding in kleuren die stralen afweren (wit reflecteert) helpt een beetje, en anders zijn er speciale waspoeders in heel kleine pakjes waarmee je kleding UVA-afwerend maakt. De werking houdt 20 tot 28 wasbeurten aan.
Door UVA kan de agressiefste(en fatale) vorm van kanker ontstaan, melanoom.
UVB
UVB heeft weer een andere werking, maar helpt even hard mee bij vroegtijdige huidveroudering. UVB-straling geeft je dat bruine kleurtje. Dat mooie bruine kleurtje ontstaat echter door verbranding van je huid. En dat beschadigt ook je DNA waardoor je de kans loopt op huidkanker. Je wordt dus bruin doordat je pigmentcellen proberen je huid te beschermen door heel veel pigment aan te maken. Alleen gebeurt dat niet op een gelijkmatige manier, waardoor je zonneschade oploopt in de vorm van bruine vlekken. Dat is niets anders dan hyperpigmentatie. Het vervelende is alleen dat als jouw bruine kleurtje verdwijnt, die vlekken blijven zitten en nog prominenter afsteken tegen je verder lichtere huid. En dat is nog niet het enige wat UVB straling aanricht. Verbranding van je huid kan ook zorgen voor ontstekingen van je huid, en ook dat levert weer hyperpigmentatie op.
Door UVB kunnen twee soorten huidkanker ontstaan: basaalcelcarcinoom(zaait niet uit) en plaveiselcelcarcinoom (kan uitzaaien).
Zoals je ziet is het beschermen tegen de zon heel belangrijk. Let bij het uitkiezen van een zonnebrandcreme op de volgende factoren:
- UVA en UVB bescherming ; fabrikanten hebben soms de neiging om slechts één van de twee te kiezen om de prijs van een product goedkoper te maken.
- Geen parfum bevatten ; kan irritatie aan de huid geven en verbranding door zon is groter
- Aangepast aan jou huidtype en wensen ; er bestaan bijvoorbeeld van PCA skin 6 verschillende soorten zonnebrand. Bijvoorbeeld één voor de vette huid die juist een matte teint geeft.
- Minimaal SPF 30 bevat; hoger mag maar dit geeft slecht 2 tot 3% meer bescherming.
Wil je meer informatie over zonnebrand producten of vergelijken?
Bezoek dan onze product informatiepagina:
https://www.verjongjehuid.nl/product-categorie/producttypen/zonbescherming/
Maak direct een afspraak bij Huidinstituut Beauté